- Balansys -

De toegevoegde waarde van Prince2

Geschreven op 31-12-2011 door Redactie

Prince2 is wellicht een van de meest bekende methodes voor projectmanagement. Martijn de Lange heeft een benchmark uitgevoerd van de Prince2 met de dienstverlening van Balansys: interim- en projectmanagement volgens Systeemkunde. "Er valt vanuit ons specialisme nog veel over te zeggen."

 

Volgens De Lange is Prince2 een prima norm maar hij plaatst wel een kanttekening: Het accent ligt zeer sterk op de te volgen procedures voor de beheersing en bijbehorende managementproducten. Deze ervaringen zijn ook in de praktijk zichtbaar. Teamleden focussen zich meer op de norm. Doorleefd focus en commitment op het te leveren resultaat verdwijnt ongemerkt naar de achtergrond. En het resultaat was nou juist waarom we het project waren gestart, niet de norm. Het gevolg: schijnzekerheid en risico van rituele bureaucratie liggen op de loer.

 

Wanneer je Prince2 vergelijkt met de Balansys-aanpak met behulp van Systeemkunde zijn er vier belangrijke succesfactoren niet afgedekt in Prince2:

 

1. Goede teamsamenstelling: Het is cruciaal dat de leden van het projectteam smaakmakers in de organisatie zijn en voldoende gekwalificeerd. Het zijn dus juist niet de mensen die de organisatie "over" heeft of die het minder druk hebben. Door de relatie tussen het welslagen en het project én de deelname van juist die mensen die nu ook al druk bezet zijn, hecht Balansys aan deelname van deze sleutelpersonen. Dit is ook van groot belang voor de inbedding van het projectresultaat na oplevering.

 

2. Management van de verandering: Opleveren van een projectresultaat is één ding, het juiste gebruik levert pas echt de benefits voor de organisatie. Naast de betrokkenheid van smaakmakers is nog een aantal andere zaken van belang voor een geslaagde verandering. Namelijk het mensen helpen zich de benodigde kennis, houding en gedrag eigen te maken en effectief om te gaan met eventuele verlieservaringen. Voor Balansys is het management van de verandering bij een project vanzelfsprekend.

 

3. Management van de omgeving van het project. Juist daar bevinden zich vaak de grootste projectrisico's: draagvlak verwerven en vasthouden, blijvend commitment vanuit leiding, dezelfde resources nodig hebben als andere projecten, enz. Balansys reikt verder dan het project. Aansluiting bij management en inbedding van de projectresultaten in de lijnorganisatie is van groot belang, ook na afronding van het project.

 

4. Wijze van structureren. Wat is nou een goede wijze van structureren waarmee je in het projectteam inbouwt dat het van nature gefocust is en blijft op het resultaat. Denk hierbij aan zaken als:

Hoewel Prince2 heel veel handvatten biedt om een project uit te voeren, zijn er altijd verbeteringen mogelijk. Maar de omschreven kritische succesfactoren kunnen bij complexe projecten niet zomaar ontbreken. Juist hierbij biedt Systeemkunde uitkomst.

 
Laatste project: Optimalisatie Shared
Systeemkunde is de manier om organisatieanalyse, verandermanagement en projectmanagem...
Lees verder
Workshop Verandermanagement Conquaesto
Martijn de Lange heeft een interactieve workshop Verandermanagement verzorgd voor Con...
Lees verder
Waarom projecten mislukken (deel 2)
Waarom projecten mislukken? Martijn de Lange van Balansys geeft u een nieuw recept om...
Lees verder