- Balansys -

Waarom projecten mislukken (deel 2)

Geschreven op 31-12-2011 door Redactie

Waarom projecten mislukken? Martijn de Lange van Balansys geeft u een nieuw recept om projecten te laten mislukken: 8 ingrediënten. Ziet u het maar als een voorgerecht. Er zijn nog veel meer ingrediënten om verschillende projecten te laten mislukken. We zullen er regelmatig op terugkomen.

Recept met 8 ingrediënten om projecten te laten mislukken. Succes gegarandeerd!

1. Geen wijzigingenbeheer voeren.
Iedereen weet toch wel wat we gaan doen. Al die administratieve rompslomp is zonde van de tijd.

2. Hobbymatig plannen
Een onervaren planner, of liever nog een secretaresse die het erbij doet, de planning laten opstellen en bijhouden. Deze aanpak gaat er gemakshalve aan voorbij dat het succes van de projectbeheersing in hoge mate wordt bepaald door de kwaliteit van de Work Breakdown Structure en van de planning.

3. Globaal testen.
Bij op te leveren software alleen globaal testen, zeker als je anders de deadline niet haalt. De details halen we er tijdens de garantieperiode of anders tijdens de beheerperiode wel uit.

4. Technische verliefdheid (1)
Alleen bezig zijn met de inhoud en de techniek van het project; dat is al complex genoeg. Als wij nou maar een goed produkt maken, verkoopt het zich na de oplevering vanzelf.

5. Technische verliefdheid (2)
Niet teveel energie stoppen in het functioneel ontwerp en de doorleving en acceptatie ervan. Dat kost alleen maar tijd. Iedereen ziet bij de oplevering zelf hoe mooi dit technisch in elkaar zit, en dan gaat men er ook graag mee aan de slag.

6. Geen contingencyplanning
We bereiden de oplevering perfect voor en hoeven dus geen scenario’s te maken voor als het misgaat. Het is slecht voor het moreel als je er al op voorhand vanuit gaat dat het misgaat.

7. Willekeurig samengestelde klankbordgroepen
Bij een project dat veel veranderingen tot gevolg heeft allerlei klankbordgroepen instellen. Nog beter: een open inschrijving voor deze groepen houden, kom gezellig meedoen met dit belangrijke project. De mensen die zichzelf inschrijven zijn vaak degenen die het beste gemist kunnen worden in de lijnorganisatie.

8. De deelnemers in het project vanuit de moederorganisatie laten deelnemen als vertegenwoordigers van een achterban.
Zo verzandt je project binnen de kortste keren in belangdiscussies die onder het mom van inhoudsdiscussies gevoerd worden. Werkt perfect!

 

Herkenbaar? Vast wel! En u weet vast ook hoe het wel moet of kan. Maar wie gaat het doen? Neem contact op met Balansys om projecten wel succesvol te laten verlopen.

 
Laatste project: Optimalisatie Shared
Systeemkunde is de manier om organisatieanalyse, verandermanagement en projectmanagem...
Lees verder
Workshop Verandermanagement Conquaesto
Martijn de Lange heeft een interactieve workshop Verandermanagement verzorgd voor Con...
Lees verder
Waarom projecten mislukken (deel 2)
Waarom projecten mislukken? Martijn de Lange van Balansys geeft u een nieuw recept om...
Lees verder